Nemusíte byť babka bylinkárka, aby ste si nazbierali pár základných byliniek. Na dobrý čaj postačí aj úroda z malého bylinkového záhonu zo záhrady.

Kedy zberať bylinky

Celé leto až do septembra. Neskôr už bývajú slabšie a tiež býva príliš vlhké počasie. Bylinky nemôžu byť pri zbere vlhké ani mokré. To znamená, že sa nemôžu zberať ráno, keď by na nich mohla byť rosa, ani ak je sychravé počasie. Ideálne je pekné počasie niekedy počas dňa.

Rezervujte si rovno čas aj na ich spracovanie, pretože po odrezaní rýchlo vädnú. Mne trvalo urobiť 20 viazaničiek zhruba pol hodinu. Čo je veľmi krátko v porovnaní s tým, koľko chvíľ si užijem pri dobrom čaji.

Foto: Ateliér Papaver

Na čo si dávať pozor

Sem-tam sa môže nájsť pri bylinkách pupenec, tráva alebo burina. Tie treba dať preč, aby sa nestalo, že budete lúhovať nejakú zmes, ktorá môže narobiť viac škody ako úžitku.

Zbierajte iba zdravé rastliny. Nemali by mať na sebe fľaky ani škodcov.

Bylinky pred vysušením neumývajte. Viem, že láka opláchnuť ich v čistej vode, ale ak by boli vlhké, sušili by sa podstatne horšie. Skôr si treba vybrať miesta, kde ich zberáte. Ideálne z vlastnej záhrady.

Sušenie je jednoduché

Suchomilné bylinky, ako sú napríklad rozmarín, tymián alebo materina dúška, stačí vyviazať do viazaničiek a zavesiť. Bylinky, ktoré majú v sebe viac vody, ako medovka, mäta, oregáno sa odporúča položiť na čistú plachtu alebo ideálne sieťku.

Ja mám ale málo priestoru a tak som si vysušila všetky bylinky rovnako, formou viazaničiek zavesených na špagáte. Je to najstarší a osvedčený spôsob, ktorým nič nepokazíte.

Foto: Ateliér Papaver

Ako urobiť viazaničky?

Narezané stonky dlhé od 10 do 15 centimetrov som spolu zviazala konopným špagátom. Uviazala som napríkad štyri kusy medovky alebo dva hrubšie tymiány. Hrubšie viazaničky netreba, nech medzi rastlinami dobre prúdi vzduch.

Miesto na rastline, kde som viazaničky upevňovala konopným špagátom som odlistila. Z tých lístkov si môžete hneď spraviť čerstvý čaj, aby nič nevyšlo nazmar. Každú viazaničku som zavesila na dlhý špagát.

Foto: Ateliér Papaver

Kam ich umiestiť a čo s nimi po vysušení

Na sušenie je najlepšia tmavá, suchá miestnosť s prievanom. Kedysi na to slúžila povala. Ja povalu nemám, tak som si bylinky zavesila do izby. Sú aj peknou dekoráciou. Nedávajte ich ale do kuchyne, kde sa varí, lebo pri varení sa uvoľňujú rôzne vône a najmä vlhko.

Po vysušení treba bylinky uskladniť v suchej tmavej nádobe, sklenenej alebo plechovej. Odporúčam ju označiť názvom bylinky a rokom zberu. Tá moja sa volá napríklad medovka 2018.

Zdroj úvodnej fotky: Ateliér Papaver